Bileşen, ittifak ve dostlarımızla Hakkari’deyiz: Halkımızın iradesini savunacağız, sahipleneceğiz

Eş Genel Başkanlarımız Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, bileşen ve ittifak partilerimiz, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ablukayı kırarak kent merkezinde yürüyüş yaptı.

Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada konuşan Bakırhan şunları söyledi: 

Bu tür önlemleri suçlu olanlar alır

Hakkari’ye dışarıdan gelen çok değerli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, kayyım atandığı günden beri Hakkari’yi yalnız bırakmayan çok değerli dostlarımız, ittifaklarımız, bileşen partilerimizin temsilcileri hepinizi selamlıyorum. Üç gündür gerçekten Hakkari’de yaşananları herkes izledi, tanık oldu. Bir tek asker inmemişti, asker de postallarıyla indi. Hakkari bu kadar kolluk kuvvetiyle, aynı zamanda kışlalarından çıkan askerlerle de bu kayyım döneminde karşılaştı. Bu bir darbe hukukudur dediğimiz zaman birileri sanırım anlamak istemiyordu. Gerçekten Hakkari’de tam bir darbe yaşanıyor. Dünden beridir adım atamıyorduk. Attığımız her adımda önümüzü kesen, bizi engelleyen, açıklamalarımızı engelleyen, halkımızla buluşmamızı engelleyen önlemlerle karşılaştık. Evet, bu tür önlemleri genelde suçlu olanlar alır. Hakkari’de, Colemêrg’de eksik ve yanlış yapanlar da üç gündür halkımızla buluşmamızı engelledi. 

Bunun adı demokrasi değil

Bakın biraz önce sokağa çıktık ve halkımızla buluştuk, Hakkari yıkıldı mı, kimsenin başına bir şey mi geldi, ayağı taşa mı değdi mi? Bizim bir araya gelmemizden korkanlara buradan bir çağrı yapıyoruz. Kayyım atıyorsunuz, halkla buluşmamızı engelliyorsunuz ve bunun adına “demokrasi” diyorsunuz, “sandık sonucu” diyorsunuz. Seçimlerden hemen sonra Erdoğan “sandıktan çıkan iradeye saygı duyacağız” demişti. Peki, Hakkari’de sandık sonuçlarına saygı duydu mu? Hayır. Hakkarililerin iradesi bunun dışında demek istedi. Biz bu kayyımcı anlayışı iki dönem gördük. Kentlerimizi tahrip ettiler, kültürümüzü yok etmeye çalıştılar, değerlerimize saldırdılar, halkımıza belediyelerin olanaklarını kapattılar. Belediyeleri borç batağına batırdılar. Seçimde bu sebeple dahi bile olsa büyük bir yenilgi aldılar ama yine pes etmediler, üçüncü kez kayyım atadılar. Bunun adı demokrasi değil, seçim sonuçlarına saygı göstermek değil; bunun adı Kürt’ün iradesini tanımamaktır, siyasi darbedir. Bunun adı kayyım darbesidir, ikili hukuktur. Bu, Kürt halkının iradesine düşmanlık yapmaktır. 

Hakkari halkının alın teriyle alınan yerel yönetime kayyım atayanları tanımıyoruz

Sandık neden kurulur, seçimde yarışmak için. Biz sandıkta eş başkan adaylarımızı çıkardık mı, çıkardık. Hakkari halkı sandığa giderek oylarını bütün baskılara rağmen kullandı mı, kullandı. Sandığın sonucunda Hakkari’de ne çıktı? DEM Parti çıktı. Baskıyla, zorla, kaçak seçmenle Hakkari halkının iradesini boşa çıkarmak isteyenler yenildi. Şimdi de “ben yenildim ama sandık sonucunu tanımıyorum” diyorlar. Sandık sonucunu tanımayanları biz de tanımıyoruz. Sandık sonuçlarını yok sayanları biz de yok sayıyoruz. Hakkarili kadınların, gençlerin, halkımızın alın teriyle alınmış yerel yönetime kayyım atayanları tanımıyoruz. Kayyımı tanımıyoruz. 

Mehmet Sıddık yoldaşımızın, Viyan Tekçe eş başkanımızın iradesine atanan kayyımı tanımayacağız. Buradan bir kez daha sizin huzurunuzda çağrı yapmak istiyoruz. 

Bu yanlışınızdan vazgeçin. Başka yerlerde uygulamış olduğunuz o antidemokratik hukuku bile burada uygulamıyorsunuz. Madem belediye eş başkanımızı aldınız -ki bunu kınıyoruz, eleştiriyoruz- bırakın Hakkari Belediye Meclisi kendi iradesini tekrar seçsin. Kepez’de, İstanbul’da, Türkiye'nin başka yerinde belediye başkanları alındığı zaman meclise belediye başkanı seçtiren irade, Hakkari’ye seçtirmiyor ve kayyım atıyor. İşte Kürt halkının hafızasında bu kayyımcı, yok sayan pratiklerinizle anılacaksınız. Kürtler sizin bu kötülüklerinizi asla unutmayacak. 

Kayyımların Türkiye’ye yararı yok, demokrasiye yararı yok, halkların kardeşliğine yararı yok

Bir sonraki sandık yarın mı kurulur bir yıl sonra mı kurulur fark etmez. Kürtler, başta Colemerg halkı olmak üzere size mislisiyle sandıkta cevabını verecektir. Biz Hakkari halkının iradesini savunacağız, sahipleneceğiz. Üç gündür bunu yapıyoruz. Bundan sonra da milletvekili arkadaşlarımızla ve yönetimimizle birlikte bu yanlış karardan hükümet dönene kadar Hakkari halkıyla, kadınlarla, gençlerle burada olacağız. Hakkari halkı yalnız değildir. Türkiye’nin dört bir yanında demokrat, ilerici, sol, sosyalist çevreler, hatta muhafazakar partiler -iyi parti dahil olmak üzere- bu kayyımcı zihniyete hayır dedi, yanlış olduğunu belirtti. Hükümet, Türkiye kamuoyunun kayyımlar konusunda ortaya koymuş olduğu bu iradeyi görmelidir. Kayyımların Türkiye’ye bir yararı yok, demokrasiye yararı yok, halkların kardeşliğine yararı yok. Kayyım, Kürtleri ayrıştırmaktır, Kürt iradesini yok saymaktır. Bu nedenle tez elden bu yanlıştan dönülmelidir. Bu yanlış başka bir yerde asla tekrar etmemelidir. Kürtler kesinlikle iradesine sahip çıkacaktır. Türkiye hakları kesinlikle iradesine sahip çıkacaktır. Bugün burada olduğu gibi. Üç gündür gece gündüz bizimle olan uyumayan, halkın iradesini sahiplenen Hakkari halkını tekrar selamlıyoruz. Kayyım zihniyetini hep birlikte mahkum ettik, bu kararı tanımıyoruz. 

6 Haziran 2024