Çerkeslerin 160 yıl önce yaşadığı büyük acıyı paylaşıyoruz

Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcülerimiz Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz'ün açıklaması:

Çarlık Rusya’nın işgali sonucu 21 Mayıs 1864’te anayurtlarından sürgün edilen ve kitlesel katliamlara tabi tutulan Çerkeslerin bu büyük acısını paylaşıyoruz.

Kafkasya’nın kadim halklarından Çerkesler, 160 yıl önce bugün başta Anadolu olmak üzere dünyanın dört bir yanına dağıtıldı. Dayatılan bu sürgünde 1,5 milyon Çerkes anayurdundan koparıldı, 500 binden fazla Çerkes hayatını kaybetti ve hayatta kalanlar asimile edilmek istendi.

Çerkesler yaşadıkları bütün ülkelerde; demokrasi, özgürlük, adalet ve kimlik sorunlarının öncelikle eşitlik temelinde değerlendirilmesi talebi ve mücadelesini yürütüyor ve bu mücadelenin parçası oluyor. Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin dil ve kültür hakları verilmeli, değiştirilen köy isimleri iade edilmeli ve anayurtlarına dönüşleri kayıtsız şartsız, maddi-manevi olarak desteklenmelidir.

DEM Parti olarak; Çerkeslerin kimliklerini, anadillerini, kültürlerini yaşayabilmek ve yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlüklerin kabul edilmesi çağrısında bulunuyoruz. Çerkes halkının acısını yürekten paylaşıyoruz.

Yüksel Mutlu-Mahfuz Güleryüz
Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri
21 Mayıs 2024