CHP Genel Başkanı ve Eş Genel Başkanlarımızdan ortak açıklama: Diyalog ve müzakereye daha çok ihtiyacımız var

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve beraberindeki heyet, partimizi ziyaret ederek Eş Genel Başkanlarımız Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye STK ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Özlem Gündüz ve Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Rüştü Tiryaki de katıldı. Görüşme sonrası yapılan açıklamada Bakırhan, Özel ve Hatimoğulları sırasıyla şunları söyledi:

Bakırhan: Muhalefet partilerinin daha fazla müzakere ve diyaloga ihtiyacı var

Bugün Genel Merkezimizde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Özgür Özel ve heyetini karşıladık. Çok verimli bir görüşme oldu. Başta ekonomik kriz olmak üzere demokrasi, Kürt meselesi, kayyımlar, çevre krizi yani Türkiye’nin yaşamış olduğu meseleleri birlikte tartıştık, konuştuk. Siz de bilirsiniz partimizin sürekli dile getirdiği bir şey var. Muhalefet, siyasi partiler sorunları diyalogla ve müzakereyle çözer. Bu kadar yoğun sorun yaşadığımız bir süreçte, muhalefet partilerinin daha fazla müzakere ve diyaloga ihtiyacı var. Umarım önümüzdeki günlerde de Türkiye’de bulunan siyasi partiler diyalog ve müzakere sürecini büyüterek devam ettirirler. Biz kendilerine hoş geldiniz diyoruz. Sözü Özgür Bey’e bırakıyorum.

Özel: Bundan sonraki süreçlerde de karşılıklı görüşmelerimiz sürecek

Sayın Eş Genel Başkanlara, heyetimize göstermiş oldukları misafirperverlik için teşekkür ediyoruz. Dem Parti’yi yeni ismiyle Genel Merkezinde ziyaret ettik. Daha önce Meclis’te görev yaptığım her aşamada da şunu vurgulamıştım; siyasi partilerin arasındaki diyalog hem o ülkenin demokrasisi açısından hem o parlamentonun üretkenliği açısından hem de o ülkedeki toplumsal barış açısından en önemli temel taşlardan biridir. Bu olmazsa olmaz. Biz kurultayımızı yaptık. Kurultayımızı yaptıktan sonra Sayın Eş Genel Başkanlar beni arayarak kutlamışlardı. Sonra takvime baktığımda onların da bizden hemen önce kurultaylarını yapmış olduklarını gördüm. Bizim kurultay yoğunluğumuz içinde bir hayırlı olsun ziyareti gerçekleşmemişti. Ben bugün heyetimizle birlikte o ziyareti gerçekleştirdim. Görevlerinde başarılar diledik, karşılıklı başarı dileklerini ifade ettik. Sayın Eş Genel Başkanın da ifade ettiği gibi bir araya gelmişken yapmamız gereken bir şeyi yaptık; Türkiye’yi değerlendirdik, dünyayı değerlendirdik, önümüzdeki süreci değerlendirdik. Çok verimli, çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğimizi ifade etmek isterim. Bundan sonraki süreçlerde de diyalogumuz, karşılıklı görüşmelerimiz sürecek. Biz bu diyalogun, bu görüşmenin Türkiye demokrasisine çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Ben bir kez daha kendilerine ve Dem Genel Merkezinde bizleri ağırlayan hem tüm siyasilere hem de emekçilere Cumhuriyet Halk Partisi adına teşekkür ediyorum.

Hatimoğulları: Türkiye’de yaşanan demokrasi krizini hep birlikte değerlendirdik


Bugün Sayın Özgür Özel’in CHP heyetiyle birlikte ziyareti gerçekleşti. İki parti de peş peşe kongrelerini gerçekleştirmiş oldu genel seçimlerden hemen sonra. Bir nezaket ve hayırlı olsun ziyaretiydi. Biz de kendilerine sizlerin huzurunda bir kez daha hayırlı olsun dileklerimizi iletiyoruz. Başarılar diliyoruz yeni yönetime de. Her iki başkanımızın da ifade ettiği gibi bugün bizler bir araya gelmişken Türkiye’nin ve dünyanın içinden geçtiği siyasal süreci, iktisadi krizi, Türkiye’de yaşanan demokrasi krizini değerlendirdik. Demokrasiye model olması gereken siyasi partilerin, Türkiye’nin sorunlarını görüşmek ve konuşmak ve hep birlikte çözüm üretmek üzere diyalog yolunun açık olması özlediğimiz bir şeydir. Ne yazık ki Türkiye tarihine dönüp baktığımızda, bu konuda çok zengin deneyimlere sahip değiliz. Ümit ediyoruz ki Türkiye'deki bütün siyasi partiler ve demokrasi gücünün vicdanı olan yapılarla birlikte bu konuda yol alırız. Katılımınızdan dolayı siz değerli basın emekçilerine de teşekkür ediyoruz. 

13 Aralık 2023