Darbe karşıtı mücadelemiz büyüyerek devam ediyor

AKP’nin 3 Haziran’da 3’üncü kez başlattığı kayyım darbesinin üzerinden bir hafta geçti. İktidar Hakkari’de halk iradesini gasp ederek önce Belediye Eş Başkanımız Mehmet Sıddık Akış'ı gözaltına altına alıp yerine kayyım atadı, ardından 10 yıldır ilerleme sağlanamayan davayı hızlandırarak jet hızıyla kayyım ayarlı ağır bir ceza verilmesini sağladı.

Karara ulusal ve uluslararası kamuoyundan tepki yağdı. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, barolar ve kent dinamikleri yaptıkları açıklamalarla irade gaspına sert tepki gösterdi ve kararın bir an önce geri alınmasını istedi. Buna rağmen iktidar bu hukuksuzlukta ısrar ederek darbeyi sürdüreceğinin işaretini veriyor.

Kayyım darbesinin yaşandığı günden beri Hakkari halkı başta olmak üzere, seçme ve seçilme hakkı ve iradesi gasp edilen Kürtler ile Türkiye’de demokrasi isteyen herkes ayakta. Kente kayyım olarak atanan Vali, ilk iş olarak irade gaspına yönelik protesto, eylem ve etkinlikleri yasakladı. Bu karar üzerine kent asker, polis ve zırhlı araçlar tarafından adeta işgal edildi, darbe görüntüleri ortaya çıktı. Buna rağmen 3 Haziran’dan beri Hakkari halkının kayyıma yönelik tepkisi dinmedi. Kürt annelerinin bastonlarıyla, çocuklarının ıslık ve zılgıtlarla protesto ettiği kayyım ise asker ve polis marifetiyle halka saldırdı.

Hakkari dışında belediyelerimizin olduğu yerlerde de nöbetler başladı. Bir haftadır hemen hemen her kent meydanında halkımız nöbet eylemleriyle kayyım gaspına karşı direniyor. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük metropoller başta olmak üzere Türkiye’nin batısında ise kayyım darbesine karşı yapılan eylemler demokrasi güçlerinin güç birliğine dönüştü.

Darbe karşıtı etkinlikler bu hafta da devam edecek. Partimiz 13 Haziran’da Hakkari’de, 14 Haziran’da ise Mersin’de miting yapma kararı aldı. Hakkari’ye Türkiye’nin dört bir tarafından darbe karşıtlarının akması bekleniyor.

10 Haziran 2024