Doğan: Yargıtayın verdiği kararın hukuken hiçbir değeri yoktur, bu bir yargı skandalıdır

Parti Sözcümüz Ayşegül Doğan, devam eden MYK toplantımıza ve Yargıtay’ın Can Atalay hakkındaki AYM kararına uymama tutumuna ilişkin Genel Merkezimizde basın toplantısı düzenledi. Doğan, şunları söyledi:

Yargıtay malumu ilan etmiş oldu

Aslında bugün MYK’mızın da gündeminde olan ve beklediğimiz bir karara ilişkin olarak sizinle tutumumuzu ve tavrımızı paylaşmak için buluştuk. Tahmin edilemeyecek bir tavır değil tabii ki. Bu konudan çok çekmiş bir parti olan DEM Parti bu karara şaşırdı mı? Yargıtay’ın Can Atalay kararından bahsediyorum, elbette şaşırmadık. Bu konuda sayısız deneyimimiz var. Ama olur da Yargıtay şaşırırsa diye bekledik. MYK toplantımız da sürüyor, bu toplantımızın gündemine ilişkin açıklamayı daha sonra yapacağız. Gelelim Yargıtay’ın bugünkü kararına. Aslında Yargıtay malumu ilan etmiş oldu. 10 yıllardır Türkiye’de yaşanan hukuksuzluğu, yok sayılan, tümden değişmesi gereken bir darbe anayasasının dahi nasıl uygulanmadığını, nasıl bir fiili anayasızlığa hukuksuzluğa geçirildiğini yani malum olanı ilan etmiş oldu.

Yargıtay, Anayasayı tümden fiilen yok sayıyor

Hatırlayalım hep birlikte ne olmuştu. Bu ikinci ihlal kararı olmasına rağmen Yargıtay 3. Ceza Daire, Can Atalay Hatay milletvekili seçilmesine rağmen, TBMM'nin bir üyesine ilişkin verilen 2’inci ihlal kararına cevaben diyor ki ‘hukuku değeri yoktur’. Buradan bakarsak sadece Anayasa 153. maddesini tanımamak anlamına gelmez, buradan bakınca Anayasanın herhangi bir maddesini tanıyor değil Anayasayı tümden fiilen yok sayıyor. Eğer böyle bakarsak şöyle bir yanıt da pekala verilebilir, o halde Yargıtay’ın verdiği bu kararın da hukuken hiçbir değeri hiçbir karşılığı yoktur. Hatırlatalım. Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili son ihlal kararı 21 Aralık’ta verildi. Yani ikinci kez verilen ihlal kararı. AYM tarafından yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklinde hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak bir açıklıkta bir karar duyurulmuştu.

Geriye dönüp kararlarına baktıklarında hukuksuzluğu iyi göreceklerdir

Bu kararın gereğini yerine getirmeyi bir yana bırakın İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ikinci bir yargı darbesinin fitilini ateşledi ve Atalay için hüküm verildiği gerekçesiyle kararı yerine getirmek yerine dosyayı Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesine gönderdi. 3’üncü Dairesi de bugün AYM’nin verdiği bu kararın hukuki bir değerinin olmadığını söyledi. Bir de kararın jüristokratik olduğu yazılmış kararda eğer jüristokratik bir karar aranıyorsa ya da böyle bir karar arıyorlarsa verdikleri tüm hukuk dışı kararlara geriye dönüp baktıklarında nerede bu hukuksuzluğun olduğunu çok iyi göreceklerdir. Az ötemizde günlerdir aylardır süren bir başka hukuksuzluk örneğini bu vesileyle hatırlatalım. O da Kobanî Kumpas Davası. O da seçilmiş, seçilmişken tutuklanmış, dokunulmazlığı gasp edilmiş, “Anayasaya aykırı ama evet” diyen zihniyette, bugün ortaya çıkan tablonun aynı zamanda sorumlusu. Bunu da hatırlatmak gerekiyor. İşte bu hukuksuzluklara bakınca neden böyle bir noktaya geldiğimizi görmek mümkün. Türkiye'de on yıllardır süren tüm iktidarların nasiplendiği bugün bazılarının isimlerini dahi hatırlamadığı iktidarlar ve siyasi partilerden bahsedelim, alt edemedikleri siyaseten başedemedikleri her siyasetçiyi hapsetmekle bu işin varacağı nokta fiili hukuksuzluk düzenine geçileceğinin ilanıdır.

İktidar lehine kararlar alınıyor ve uygulanıyor

Biz de bu kararı tıpkı Yargıtay’ın AYM’ye söylediği cümlelerle karşılıyoruz. Madem öyle bizim için bu kararın bir hukuku değeri yoktur, bu bir yargı skandalıdır. Artık hangisine nasıl  darbe tanımlaması yapacağımızı şaşırır hale geldik. Siz şaşırarak hukuki bir düzene geçmek hukuki bir karar almak konusunda hiçbir gayrette bulunmuyorsunuz. Yine yargı darbe üstüne darbe yapıyor hukuk da infaz ediliyor artık, AYM’nin tanınmaması Anayasa'nın tanınmaması anlamına geliyor. Aslında hukuken söylenecek söz yok, aslında yaşanan her şey siyasi bir şekilde maksatlı kasıtlı ve iktidarın lehine kararlar doğrultusunda alınıyor ve uygulanıyor.

Hiçbir siyasi parti sorumluluk almadan durmamalıdır


Bu vesile ile şu çağrıyı yapmak isteriz DEM Parti olarak. Bu mesele sadece Can Atalay meselesi değildir. Bu tarihte pek çok örneği ile deneyimlenmiştir. Can Atalay seçilmiş dokunulmazlığı olan TBMM üyesi olan bir milletvekilidir. Bu siyasi iktidarın meclis üyelerine bir bakışın da göstergesidir. Tekrar eden bir bakışın göstergesidir. Yargının bu şekle gelmesine, meclis üyelerinin bu şekilde kararla meclise girişlerini engellemesine ve hapsedilmesine yasamanın izin vermemesi gerekir. Hiçbir siyasi parti burada sorumluluk almadan, net bir pozisyon almadan hukuka, adalete, demokrasiye, temel haklara ve insan haklarına dair bir pozisyon almadan durmamalıdır. Biz tüm siyasi partilere bu konuda çağrı yapıyoruz. Bu mesele yalnızca Can Atalay meselesi değildir. Bugün Can Atalay’a yaşatılanlar yarın başka partilerin üyelerine, vekillerine yaşatılabilir. Çünkü hukuksuzluk adaletsizlik yalnızca Kürtlere, demokratlara, sosyalistlere yapılmıyor, artık sınır tanımaz bir hukuksuzluk ve adaletsizlik ile karşı karşıyayız. Hep birlikte buna dur demeli ve hep birlikte buna karşı dayanışmalıyız. Hukuk adına insan hakları adına dayanışmanın zamanı olduğunu tekrar belirtiyoruz.

3 Ocak 2024