Hrant Dink cinayeti

Grup Başkanvekillerimiz Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılması ve gerçek faillerin hukuk önünde hesap vermesinin sağlanması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. TBMM Başkanlığına verilen önergede şu ifadeler yer aldı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

19 Ocak 2007 günü gerçekleşen Hrant Dink cinayetinin üzerinden on altı yıl geçmesine rağmen davada  “öldür” emrini veren gerçek failler açığa çıkarılmadığı gibi, cinayetin tetikçisi Ogün Samast da dün itibariyle kaldığı cezaevinden serbest bırakılmıştır.

Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılması, gerçek faillerin açığa çıkarılıp hukuk önünde hesap vermeleri amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İç Tüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Genel Görüşme açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE

Yaşamı boyunca Türkiye halklarının barış içinde yaşaması için mücadele eden Hrant Dink, 19 Ocak 2007 günü organize bir cinayetle katledildi. Cinayetin üzerinden on altı yıl geçmesine rağmen “öldür” emrini veren asıl failler açığa çıkarılmadı, hesap sorulmadı.

6 Şubat 2004 tarihinde AGOS gazetesinde yayımlanan bir haberden sonra, Genelkurmay Başkanlığı Dink’i hedef gösteren bir açıklama yaptı. Takip eden süreçte Dink, İstanbul Valiliğine çağrılarak MİT yetkililerince tehdit edildi. Hrant Dink Genelkurmay açıklamasından sonra devlet içindeki karanlık ellerce organize bir şekilde hedef haline getirildi. Bu kurulan komploya asker sivil bürokrasi, siyasiler, çeşitli devlet kurumları, istihbarat birimleri de ortak oldu.

Dink hakkında, 16 Nisan 2005 tarihinde “Türklüğe hakaret” (TCK 301) suçlamasıyla dava açıldı. Dava sonucunda verilen mahkûmiyet kararı, bilirkişi raporuna ve Yargıtay Başsavcılığı’nın itirazına rağmen Yargıtay tarafından onandı. Medyadaki nefret söylemleri içeren haberler, Hrant Dink’i cinayetten önce itibar suikastlarına ve ırkçı linç girişimlerine maruz bıraktı.

Hrant Dink, 19 Ocak 2007 Ogün Samast isimli bir tetikçi eliyle katledildi. Hrant Dink’in cenazesinde bir araya gelen yüzbinlerce yurttaşın adalet talebi bugüne kadar en güçlü şekilde devam etti.

Hrant Dink cinayetine dair yargı süreci, 20 Nisan 2007 tarihinde açılan dava ile başladı, 14 yıl sonra 26 Mart 2021’de gerçekleşen 131. duruşmada karar açıklandı. Cinayet davasındaki yargı süreci, Dink’i aramızdan alan karanlığı açığa çıkaracak, adalet sağlayacak biçimde işlemedi. Davada sorumluluk, siyasi hesaplarla; önce Ergenekoncu denilenlere, sonra FETÖ’cü denilenlere yıkılmaya çalışılarak gerçek bir yargı sürecinden ve hakikatle yüzleşilmekten kaçınıldı. Hrant Dink cinayetini organize eden failleri siyasi irade tarafından korundu ve yargı önüne çıkarılmadı. Yargı önüne çıkarılanlar da etkin yargılanmadı.    

Son olarak 16 yıl 10 ay cezaevinde kalan tetikçi fail Ogün Samast koşullu salıverilme kapsamında “iyi hal” gerekçe gösterilerek Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Bu tahliye kararı sadece siyasi cinayetlerdeki cezasızlığa bir yenisinin daha eklenmesi değil, aynı zamanda toplum vicdanında da derin bir yara açmıştır.

Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılması, organize edilen siyasi cinayetlerle yüzleşilmesi TBMM’nin Türkiye halklarına ve toplumsal barışa karşı sorumluluğudur. Bu amaçla, Hrant Dink cinayeti hakkında bir Genel Görüşme açılmasını arz ve talep ederiz.

16 Kasım 2023