Newroz kutlamaları 3 merkezde devam etti

Newroz kutlamaları bugün Digor, Karlıova ve Uludere'de devam etti.

Digor

Digor’da Millet Caddesi’nde yapılan kutlamaya Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit katıldı. “Newroz, özgürlüktür, barıştır; Newroz, direniştir. Kürt halkının, Ortadoğu ve dünya halklarının Newroz’u kutlu olsun” diyerek konuşmasına başlayan Koçyiğit, şunları söyledi: “Yüz yıldır bir sorun var. Kürt halkının, eşitlik ve statü sorunu var. Kürt halkının varlık sorunu var. Ret, inkar ve asimilasyon kıskacına alınmış bir halk gerçeği var. Bir yüzyılı geride bıraktık, yeni bir yüzyıl başlıyor. Bu yeni yüzyılda Kürtlerin var olması için barışın gelmesi gerekiyor. Onurlu bir barış ancak ve ancak bu ülkeye huzuru getirir, birlikte yaşamı getirir. 100 yıllık ret ve inkar politikası iflas etmiştir.”

Karlıova

Karlıova’da yapılan Newroz kutlamasına milletvekillerimiz Saliha Aydeniz ile Ömer Faruk Hülakü katıldı. Türkiye’nin demokratikleşmesi için tek muhatabın Öcalan olduğunu söyleyen Saliha Aydeniz, “Türkiye devleti, demokratik olmadığı için her geçen gün Kürt meselesi derinleşiyor. Kürt sorununda demokratik çözümün tek muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Sayın Öcalan barış ve demokrasi için mücadele ettiği için bugün tecrit altında tutuluyor. Tecrit artık sadece İmralı’da değil her yerdedir. Bu yüzden bu tecrit kırılana kadar mücadelemizi büyütmeliyiz. Tecrit ile Kürtleri statüsüz bırakmaya çalışıyorlar. Bizler de diyoruz ki tecrit kırılıp Sayın Öcalan özgür olana dek mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Uludere

Uludere’de yapılan kutlamaya milletvekillerimiz Adalet Kaya ve Zeki İrmez katıldı. “Newroz Kürt halkının uyanışıdır” diyen Kaya, “Newroz Kürt ulusunun inşasıdır. Gençlerin kalbinde özgürlüktür. Newroz direnişle kendini inşa etmektir. Botan’da Newroz’un anlamı daha farklıdır. Bu topraklar 92’de tarihi Newroz direnişini büyüttü. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşıyoruz, fakat her zaman kimliğimiz inkar ediliyor, yaşama hakkımız yok ediliyor, dilimiz ve coğrafyamız inkar ediliyor. Buradan bir kez daha söylüyoruz: İsyanımızı, direnişimizi kıramazsınız. Varlığımızı yok edemezsiniz” diye konuştu. 

18 Mart 2024