Kadın Meclisi Sözcümüz Halide Türkoğlu, “Özgür Eşit Yaşamda Israrcıyız, Kadın Yoksulluğuna Karşıyız” kampanyası kapsamında Artvin’de çay toplayan kadınlarla bir araya geldi. Türkoğlu’na Kadın Koordinasyonu üyelerimiz, Artvin il yöneticilerimiz eşlik etti.
Emeklerinin karşılığını alamadığını dile getiren kadınlar, “Sabah 7’de başlıyoruz, akşam 4’te bırakıyoruz. Arada gidip çocuklara öğlen yemeği veriyoruz, 4’ten sonra ev işleri yapıyoruz. Bazen yemek yapmaya yetişemiyoruz. Bir ton gübre geçen yıl 17 bin liraydı. Şimdi bir ton çayı 16 binden alıyorlar. En azından gübre satış fiyatlarından 1 ton çayın 25 lira olması gerekiyordu. Bir çalışanın günlük yevmiyesi bin 700 lira. Emeğimizin karşılığını alamadığımız için kendimiz bu işi yapmak zorunda kalıyoruz. Önce otunu alıyoruz, gübresini vuruyoruz. Günlerce ot temizliyoruz ve ilk hasattan sonra yine ot temizlemek zorundayız. Temizlemesek çayı satamıyoruz. Yılda 3 ton topluyoruz, ortalama yıllık gelirimiz 50 bin lira oluyor, yetmiyor tabi ki. Hayat pahalılığından kaynaklı ikinci işi yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.
Burada konuşan Türkoğlu ise, DEM Parti Kadın Meclisi olarak “Özgür ve Eşit Yaşamda Israrcıyız, Kadın Yoksulluğuna Karşıyız” kampanyası başlattıklarını belirterek, “Kent kent dolaşarak kadın yoksulluğuna karşı çalışma yapıyoruz. Bugün de Arsuz ve Kemalpaşa'ya geldik. Buranın geçim kaynağı çaydır. Hem kadınların bu üretim sürecinde yaşadığı sıkıntılar, kadın emeğinin görünmeme hali, aynı zamanda derinleşen bir yoksulluk var, geçim konusunda sıkıntılar var. Bir anlamda ülkede bunun kamuoyunu oluşturmaya çalışıyoruz. DEM Parti olarak kadın yoksulluğunu bir şekilde ortaya koymaya çalışıyoruz, kadınların çalışma yaşamında yaşadığı sıkıntıları, emeklerinin karşılığını alamama halini görünür kılmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda evde bakım hizmeti dediğimiz sorunlar var. Burada çay üzerinden bir geçim durumu var ama şunu da biliyoruz. Rize’de Artvin'de bütün üretim çay üzerinden ve bu günden güne aslında kayboluyor. Dışarıya ciddi anlamda göç oluyor. Erkekler dışarıya iş amacıyla giderken kadınlar burada kalıyor. Kadınlar çay toplama işi ile uğraşıyor, evin geçimiyle uğraşıyor, çocukların sorunlarıyla uğraşıyor. Biraz da kent kent kadınların yoksulluk halini anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü her kentin kendine özgü sıkıntıları var ama bir bütünen baktığımızda ülkede veya dünyada böyle bir sıkıntı var” dedi.
8 Eylül 2024